Buy Now
Product 1 Title

Sample text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nullam nunc justo sagittis suscipit ultrices.

Quantity
$20.00
$17.00

Paella z kurczakiem i owocami morza

Składniki:
– 1 szklanka ryżu paella
– 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 czerwona papryka
– 1 marchewka
– 100g grochu
– 4 filety z kurczaka
– 200g małży
– 200g krewetek
– 1 l bulionu warzywnego
– sól, pieprz, oliwa z oliwek, szczypta szafranu

Przygotowanie:
1. Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklić pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
2. Dodać pokrojoną w paski czerwoną paprykę, marchewkę oraz groch. Smażyć przez kilka minut.
3. Następnie dodać ryż paella, paprykę słodką i szafran. Całość krótko podsmażyć.
4. Wlać bulion warzywny, przykryć patelnię i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż ryż wchłonie płyn.
5. Na osobnej patelni usmażyć pokrojone w kostkę kurczaka.
6. Na koniec dodajemy kurczaka, małże oraz krewetki do przygotowanej wcześniej paelli. Dusić wszystko jeszcze przez kilka minut, aż owoce morza i kurczak będą odpowiednio ugotowane.
7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wartości odżywcze na porcję (1/4 przepisu):
– Kalorie: około 400 kcal
– Białko: około 30g
– Węglowodany: około 40g
– Tłuszcze: około 12g
– Błonnik: około 4g

Przypominam, że wartości odżywcze są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od użytych produktów i metod przygotowania. Smacznego!

Czy można zastąpić składniki w paelli?

Składniki w paelli można z powodzeniem zastąpić lub dostosować do swoich upodobań lub potrzeb żywieniowych. Oto kilka przykładów:
1. Mięso: Zamiast kurczaka można użyć indyka, wieprzowiny, wołowiny, kiełbasy chorizo lub całkowicie zrezygnować z mięsa i przygotować wegetariańską paellę.
2. Owoce morza: Jeśli nie przepadasz za owoce morza, można wyeliminować je całkowicie, zachowując pozostałe składniki.
3. Warzywa: Większość warzyw użytych w tradycyjnej paelli (papryka, cebula, czosnek, marchewka) można dowolnie zamienić na inne ulubione warzywa, takie jak bakłażan, cukinia, szparagi czy pomidory.
4. Ryż: W zależności od preferencji, można użyć innych odmian ryżu, takich jak biały, brązowy, dziki, czy nawet quinoa lub kasza bulgur.
5. Przyprawy: Zamiast szafranu można użyć kurkumy, która nadaje potrawie podobny kolor i lekko pikantny smak. Można również dodać inne przyprawy, takie jak oregano, papryka słodka czy zioła prowansalskie.
6. Bulion: Zamiast bulionu warzywnego można użyć bulionu drobiowego lub rybnego, lub po prostu użyć wody z dodatkiem przypraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *