Buy Now
Product 1 Title

Sample text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nullam nunc justo sagittis suscipit ultrices.

Quantity
$20.00
$17.00

Naleśniki a la Suzette

Składniki:
– 100g mąki pszennej
– 2 jajka
– 250ml mleka
– 25g masła
– 1 łyżeczka cukru
– Skórka z 1 pomarańczy
– Sok z 1 pomarańczy
– 50ml koniaku
– 50g cukru
– 25g masła
– 2 łyżki likieru Triple Sec (opcjonalnie)
– Szczypta soli
– Smażony miód (do podania)
– Starta skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie:
1. W misce mieszamy mąkę, jajka, mleko, cukier, sól oraz skórkę pomarańczową. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masło. Nakładamy cienką warstwę ciasta, smażymy na złoty kolor z obu stron. Powtarzamy do wyczerpania ciasta.
3. Składamy naleśniki na pół, a następnie na ćwiartki.
4. W rondlu podgrzewamy sok z pomarańczy, koniak, cukier i masło. Mieszamy, aż cukier się rozpuści.
5. Wrzucamy do sosu naleśniki, podgrzewamy na wolnym ogniu około 1 minutę z każdej strony.
6. Naleśniki polać likierem Triple Sec, podpalić i poczekać, aż alkohol wyparuje.
7. Naleśniki podawać polane smażonym miodem, skórką pomarańczową i odrobiną sosu z patelni.

Wartości odżywcze (dla 1 porcji):
– Kalorie: około 350 kcal
– Białko: około 8g
– Węglowodany: około 37g
– Tłuszcz: około 17g

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *