Buy Now
Product 1 Title

Sample text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nullam nunc justo sagittis suscipit ultrices.

Quantity
$20.00
$17.00

Curry z kokosem, ciecierzycą i ryżem

Składniki:
– 1 puszka ciecierzycy (ok. 400g), odcedzona i opłukana
– 1 cebula, posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
– 1 marchewka, pokrojona w plasterki
– 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
– 1 pomidor, pokrojony w kostkę
– 2 łyżeczki curry
– 1 łyżeczka kurkumy
– Sól i pieprz do smaku
– Soku z jednej limonki
– Kilka listków świeżej kolendry, posiekanej
– Ryż brązowy do podania

Przygotowanie:
1. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smaż przez około 3-4 minuty, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
2. Dodaj paprykę i marchewkę do patelni i smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną.
3. Dodaj pomidory, ciecierzycę, mleko kokosowe, curry, kurkumę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą gotowe.
4. Skrop curry sokiem z limonki i posyp posiekaną kolendrą.
5. W międzyczasie ugotuj ryż brązowy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
6. Podawaj curry z kokosem i ciecierzycą z ugotowanym ryżem brązowym.

Wartości odżywcze na porcję:
– Kalorie: około 400 kcal
– Białko: 10g
– Węglowodany: 60g
– Tłuszcz: 15g
– Błonnik: 8g
– Witamina C: 40mg
– Wapń: 100mg
– Żelazo: 3mg

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *