Moje konto
Sample text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nullam nunc justo sagittis suscipit ultrices.
Składniki:– 4 duże cebule– 2 łyżki masła– 1 łyżka oliwy z oliwek– 1 łyżka mąki– 1,5 litra bulionu wołowego– 1/2 szklanki białego wina– 1 bagietka– 150 g sera Gruyère lub innego sera żółtego– Sól i pieprz do smakuPrzygotowanie:1. Cebule obierz i pokrój w cienkie półplasterki.2. W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę, wrzuć cebulę i podsmażaj na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. To zajmie około 20-30 minut. Cebula powinna się dobrze zrumienić, ale nie przypalić.3. Dodaj mąkę do cebuli i mieszaj przez około 2 minuty.4. Stopniowo wlej bulion wołowy, mieszając ciągle, aż zupa zacznie gęstnieć. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.5. Wlej białe wino do zupy, wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.6. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.Przygotowanie serowej grzanki:1. Pokrój bagietkę na kromki o grubości około 1 cm.2. Posyp każdą kromkę sera Gruyère.3. Ułóż kromki na blaszce do pieczenia i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 5-7 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.Podanie:Rozlej zupę cebulową do misek i ułóż na wierzchu jedną lub dwie gorące kromki serowej grzanki.Wartości odżywcze (dla 1 porcji, przy założeniu, że zupa została podzielona na 4 porcje):– Kalorie: około 350 kcal– Białko: około 15g– Węglowodany: około 35g– Tłuszcz: około 15g
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *
Komentarz *
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa
Zapamiętaj moje dane w tej przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy.
Opublikuj komentarz