Buy Now
Product 1 Title

Sample text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nullam nunc justo sagittis suscipit ultrices.

Quantity
$20.00
$17.00

Ryba w liściach kukurydzy

Składniki:
– 4 filety ryby (np. tilapia lub dorsz)
– 8 liści kukurydzy, świeżych lub suszonych
– 1 czerwona cebula, pokrojona w plastry
– 2 pomidory, pokrojone w plastry
– 1 papryka zielona, pokrojona w plastry
– 1 papryka czerwona, pokrojona w plastry
– Sól i pieprz do smaku
– 2 limonki, sok
– 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– Świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Przygotuj filety rybne, oczyść je i osusz. Następnie skrop sokiem z jednej limonki i posyp solą oraz pieprzem.
3. Rozłóż po dwa liście kukurydzy na jednym stole lekko na siebie nachodzące.
4. Połóż na liściach cebulę, pomidory, papryki i posmaruj olejem. Na wierzch połóż filet rybny.
5. Skrop filety sokiem z drugiej limonki, posyp czosnkiem, solą i pieprzem.
6. Delikatnie zalep liście kukurydzy, tak aby całość była dobrze zamknięta.
7. Ułóż przygotowane rulony na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 25-30 minut, aż ryba będzie dobrze ugotowana.
8. Podawaj rybę w liściach kukurydzy posypaną posiekaną kolendrą, skropioną limonką i udekorowaną pierścieniami papryki.

Wartości odżywcze na porcję (jedna porcja):
– Kalorie: ok. 250 kcal
– Białko: 25g
– Węglowodany: 15g
– Tłuszcze: 10g
– Błonnik: 5g
– Witamina A: 30% RWS
– Witamina C: 120% RWS
– Wapń: 6% RWS
– Żelazo: 15% RWS

Ryba w liściach kukurydzy to wyjątkowe danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale również estetyką podania. Możesz podać je z ryżem lub sałatką. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *