Buy Now
Product 1 Title

Sample text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nullam nunc justo sagittis suscipit ultrices.

Quantity
$20.00
$17.00

Risotto szparagowe

Składniki:
– 300g ryżu arborio (do risotto)
– 1 pęczek szparagów, obranych i pokrojonych na kawałki
– 1 cebula, posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1 litr bulionu warzywnego
– 1/2 szklanki białego wina
– 50g parmezanu, startego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– Sól i pieprz do smaku
– Świeża natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

1. W garnku rozgrzej bulion warzywny i pozostaw go na małym ogniu, żeby się podgrzewał.
2. W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez około 2-3 minuty, aż będą miękkie.
3. Dodaj pokrojone szparagi do cebuli i smaż przez około 5 minut, aż zmiękną.
4. Dodaj ryż arborio i mieszaj przez około 2 minuty, aż ryż jest delikatnie przypieczony.
5. Wlej wino i gotuj, aż alkohol wyparuje.
6. Zmniejsz ogień na średni i zacznij dodawać gorący bulion warzywny, łyżka po łyżce, mieszając ciągle. Dodawaj kolejną porcję bulionu dopiero gdy poprzedni został wchłonięty.
7. Gotuj risotto przez około 18-20 minut, aż ryż będzie miękki i risotto gęste.
8. Dodaj parmezan, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
9. Risotto szparagowe podawaj posypane drobno posiekaną świeżą natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję (4 porcje):
– Kalorie: około 350 kcal
– Białko: 8g
– Węglowodany: 55g
– Tłuszcz: 10g
– Błonnik: 3g
– Witamina A: 800IU
– Witamina C: 20mg
– Wapń: 150mg

Risotto szparagowe to lekki, kremowy i aromatyczny posiłek, który doskonale sprawdzi się jako danie główne. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *