Buy Now
Product 1 Title

Sample text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nullam nunc justo sagittis suscipit ultrices.

Quantity
$20.00
$17.00

Dorsz po hiszpańsku ( merluza a la gallega )

Składniki:
– 2 filety dorsza
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1 cebula, pokrojona w cienkie plastry
– 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
– 1 papryka zielona, pokrojona w paski
– 1 pomidor, pokrojony w kostkę
– 1/2 szklanki białego wina
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– Sól, pieprz, papryka wędzona do smaku
– Sok z 1 cytryny
– Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na patelni. Smaż czosnek, cebulę i papryki na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zmiękną.
2. Dodaj pokrojony pomidor i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
3. Wstaw dorsza na wierzch warzyw. Posól, popieprz, posyp papryką wędzoną i polej sokiem z cytryny. Zalej całość białym winem.
4. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż dorsz będzie gotowy.
5. Rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy z oliwek na patelni i podsmaż filety dorsza na chwilę z każdej strony.
6. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z sokiem z cytryny.

Wartości odżywcze na porcję (1/2 przepisu):
– Kalorie: około 250 kcal
– Białko: około 25g
– Węglowodany: około 10g
– Tłuszcz: około 10g
– Błonnik: około 2g

Dorsz po hiszpańsku to pyszne danie, które świetnie prezentuje się na talerzu. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *